برای دریافت دستورالعمل تزریق واکسن کووید در بیماران با سابقه مصرف داروهای ایمونوساپرسیو و سابقه حساسیت دارویی، بعد از ابتلا به کرونا اینجا کلیک کنید.
بسیار پیش آمده که افراد پس از دریافت واکسن کرونا به دنبال بروز عوارضی تب، بدن درد و سردرد میباشند تا از عملکرد موثر سیستم ایمنی خود در ایجاد حفاظت علیه ویروس مطمئن شوند!
سیستم ایمنی بدن با دو مکانیسم متفاوت در برابر هرگونه ماده ی خارجی از جمله واکسن عمل میکند:
۱- سیستم ایمنی ذاتی (نوتروفیلها و ماکروفاژها) که بلافاصله وارد میدان میشود.
۲- سیستم ایمنی اکتسابی که روزها تا هفتهها طول میکشد تا علیه ماده خارجی فعال شود.
عوارضی که بلافاصله پس از تزریق پیدا میشوند حاصل عملکرد سیستم ایمنی ذاتی بوده که فرد به فرد متفاوت است. این در حالیست که ایمنی طولانیمدت به دنبال فعالیت سیستم ایمنی اکتسابی و لنفوسیتها است و بنابراین مستقل از میزان بروز عوارض در روز پس از تزریق میباشد.
رسانه دانش ردا
این مستند توسط معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در فروردین ۱۴۰۰ منتشر شده است. جهت دریافت فایل pdf اینجا کلیک کنید.
۱. در بیماران مبتلا به کووید ۱۹: توصیه به عدم مصرف هیدروکسی کلوروکین میشود.
۲. در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ بستری در بیمارستان: توصیه به عدم مصرف ترکیب هیدروکسیکلروکین و آزیترومایسین میشود.
۳. در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ بستری در بیمارستان: توصیه به عدم تجویز Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) میشود.
۴. در بیماران بستری critically ill (بیمارانی که نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی یا ECMO دارند یا دچار سپسیس، نارسایی ارگانها و ARDS شدهاند): دگزامتازون با دوز ۶ میلیگرم در روز، به مدت ۱۰ روز یا تا زمان ترخیص توصیه میشود. در صورت عدم دسترسی به دگزامتازون، متیل پردنیزولون با دوز معادل ۳۲ میلیگرم در روز و پردنیزولون با دوز معادل ۴۰ میلیگرم در روز توصیه میشود.
۵. بیماران بستری severe اما non critical (اشباع اکسیژن خون شریانی زیر ۹۴% که بیمارانی که اکسیژن تکمیلی مصرف میکنند را نیز شامل میشود): توصیه به تجویز دگزامتازون میشود.
۶. بیماران بستری non severe بدون هیپوکسمی که به اکسیژن نیاز ندارند: توصیه به عدم استفاده از گلوکوکورتیکوییدها میشود.
۷. بیماران progressive severe یا critical بستری در بیمارستان که مارکرهای افزایش یافته سیستمیک دارند: توصیه به اضافه کردن Tocilizumab، به درمانهای رایج دارد.
۸. در بیماران بستری در بیمارستان: توصیه به پلاسما درمانی فقط در کارآزمایی بالینی شده است.
۹. بیماران Severe بستری در بیمارستان: توصیه به استفاده از Remdesivir نسبت به عدم استفاده از آنتی وایرالها میشود.
۱۰. بیماران در حال مصرف اکسیژن که ونتیله نیستند و نیاز به ECMO ندارند: توصیه به درمان ۵ روزه با Remdesivir شده است. در بیماران ونتیله و تحت درمان با ECMO، طول دوره درمان ۱۰ روزه است.
۱۱. بیماران بستری در بیمارستان با اشباع اکسیژن بالای ۹۴% که به اکسیژن تکمیلی نیاز ندارند: توصیه به عدم استفاده ازRemdesivir به صورت روتین شده است.
12. بیماران Severe بستری در بیمارستان: فاموتیدین برای درمان کووید ۱۹، خارج از کارآزمایی بالینی توصیه نمیشود.
۱۳. بیماران سرپایی mild to moderate که در ریسک پیشرفت بیماری، به سمت Severe هستند: Bamlanivimab/Etesevimab توصیه شده است.
۱۴. بیماران Severe بستری در بیمارستان: منوتراپی با Bamlanivimab توصیه نشده است.
۱۵. بیماران Severe بستری در بیمارستان که به علت کنترااندیکاسیون نمیتوانند کورتیکواسترویید دریافت کنند: توصیه به مصرف Baricitinib با Remdesivir به جای Remdesivir، به تنهایی شده است.
۱۶. بیماران بستری در بیمارستان: توصیه به استفاده از Barticinib با Remdesivir به همراه کورتیکواستروییدها، فقط در کارآزمایی بالینی شده است.
۱۷. بیماران Severe بستری در بیمارستان: توصیه به عدم استفاده از Ivermectin خارج از کارآزمایی بالینی شده است.
۱۸. بیماران سرپایی: توصیه بر عدم استفاده از Ivermectin، خارج از کارآزمایی بالینی شده است.
جهت دانلود گایدلاین Therapeutics and COVID-19 سازمان بهداشت جهانی، نسخه ۱۱ فروردین ۱۴۰۰ روی لینک زیر کلیک بفرمایید. توجه کنید که این گایدلاین در آینده نیز تکمیل خواهد شد (living guideline)
دانلود فایل گایدلاین (پی دی اف)
مطالعات حیوانی در موش و خوک نشان داده است که واکسن جدید آکسفورد بهنام RBD-SpyVLP پاسخ آنتیبادی قوی علیه ویروس SARS-CoV-2 تولید میکند. این واکسن بخشهایی از پروتئین spike ویروس بهنام receptor binding domain یا RBD را در خود دارد. RBD به یک ماده شبیه ویروس متصل است که هیچ ماده ژنتیکی ندارد. نشان داده شده که این روش نسبت به RBD تنها، موجب پاسخ آنتیبادی قویتری میشود.
همچنین دوزهای گوناگون با هم تفاوتی از لحاظ پاسخ ایمنی نداشتند. بدین معنا دوزهای کم این واکسن میتواند پاسخ مناسبی را در بدن ایجاد کند. این واکسن در دمای اتاق هم پایدار میماند و قابلیت فریز هم دارد.
رسانه دانش ردا
در یک مطالعه، نمونه خون افرادی که به کووید۱۹ مبتلا بودند، مورد بررسی قرار گرفت تا ارتباط بین سطح آنتیبادی علیه SARS-CoV-2، با مشخصات بالینی و خصوصیات دموگرافیک مشخص شود. بررسیها نشان داد که در ۹۸٪ موارد (۱۱۳ نمونه)، تا ۵ هفته پس از شروع علائم، آنتیبادی علیه SARS-CoV-2 در خون وجود داشت. در ۷۹ مورد نیز تا ۳ ماه پس از شروع علائم، سطح آنتیبادی خون پایین نیامده بود.
عوامل زیر با سطح بالاتر آنتیبادی علیه SARS-CoV-2 در ارتباط بودند:
- بیماری شدیدتر
- سن بالاتر
- جنسیت مرد
- چاقی
- نمره بالاتر Charlson Comorbidity Index
- علائم شدیدتر بیماری شامل تب، درد شکمی، اسهال و کمشدن اشتها
رسانه دانش ردا
در مطالعهای که در نشریه «Thorax» منتشر شد، محققان دریافتند که سیگارکشیدن با افزایش علائم کرونا همراه است و احتمال بستریشدن مصرفکنندگان سیگار، پس از ابتلا به کرونا، بیشتر است.
پژوهشگران دادههای سلامت شرکتکنندگان را در اپلیکیشن «ZOE COVID Symptom Study App» بررسی کردند. ۱۱٪ شرکتکنندگان سیگار میکشیدند و ۱۴٪ از آنها سه علامت یکسان از کووید۱۹، یعنی تب، سرفه مداوم و تنگی نفس را داشتند.
احتمال اینکه فردی که سیگار میکشد، بیشتر از ده علامت از بیماری را داشتهباشد، ۵۰٪ و احتمال اینکه بالای پنج علامت داشتهباشد، ۲۹٪ بیشتر بود. شدت بیماری نیز با افزایش علائم رابطه مستقیم داشت. علاوه بر این، احتمال اینکه فرد پس از ابتلا به کرونا بستری شود، در مصرفکنندگان سیگار، دو برابر بیشتر بود.
رسانه دانش ردا
در مطالعهای در دانشگاه میامی، محققان دریافتند که سلولهای بنیادی بند ناف میتوانند در درمان نوع شدید کووید۱۹ موثر باشند. سلولهای بنیادی مزانشیمال بند ناف (UC-MSCs)، که خاصیت ضدالتهابی دارند، ممکن است در کاهش پاسخ ایمنی شدید کمک کنند. پژوهشگران بهصورت تئوری استدلال کردهاند که میتوان از این خاصیت، برای پیشگیری از طوفان سایتوکاینی، که در بیماران کرونایی با خطر مرگ همراه است، استفاده کرد.
در یک کارآزمایی بالینی، ۲۴ بیمار که کرونای شدید داشتند، شرکت کردند. به ۱۲ نفر از آنها UC-MSCs تزریق شد. یک ماه پس از تزریق، ۱۰ بیمار زنده ماندند. یک بیمار به علتی نامرتبط مرد و تنها یک بیمار که بالای ۸۵ سال سن داشت، به علت کرونا جان باخت. همچنین این ۱۰ بیمار، هیچ عوارض جانبی جدی تجربه نکردند. در گروهی که UC-MSCs تزریق نکردند، ۵ نفر زنده ماندند و ۷ نفر جان باختند. همچنین بیشتر بیمارانی که UC-MSCs تزریق کردند، نسبت به سایرین، زودتر از بیمارستان مرخص شدند.
رسانه دانش ردا
در طی آزمایشاتی بالینی در هند، مشخص شد، آیورمکتین (Ivermectin) که یک داروی ضدانگل است، میتواند میزان مرگومیر بیماران مبتلا کووید۱۹ را کاهش دهد. این مطالعه هنوز در ژورنالهای علمی منتشر نشدهاست. این دارو با مهار ورود پروتئینهای ویروس به داخل هسته، در فعالیت ضدویروسی نقش دارد.
در این مطالعه ۱۱۲ بیمار کرونایی شرکت کردند. به ۵۵ نفر آنان ۱۲ میلیگرم ivermectin در روز اول و دوم بستریشدن در بیمارستان داده شد و ۵۷ نفر آنها دارونما مصرف کردند. تمام بیماران مراقبتهای استاندارد و یکسانی را دریافت کردند. ۲۳٪ از افرادی که آیورمکتین مصرف کردند و ۳۱٪ افرادی که پلاسیبو دریافت کردند، در روز ششم حضور در بیمارستان تست PCRشان منفی شد. یعنی این دارو موجب افزایش سرعت پاکشدن ویروس از بدن نمیگردد. این درحالی است که در گروهی که آیورمکتین مصرف کردند، هیچ مورد مرگی رخ نداد، اما در گروه دیگر ۴ نفر جان باختند.
این دو گروه هیچ تفاوتی در علائم و شرایطی از جمله وضعیت مرخص شدن از بیمارستان، نیاز به ICU و تهویه مکانیکی نداشتند./ رسانه دانش ردا