سامانه آموزش آنلاین معاونت آموزشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران

آخـریــن مطالب

راهنمای احیا در بیماران مبتلا یا مشکوک به 19-COVID (انجمن قلب ایران)

راهنمای احیا در بیماران مبتلا یا مشکوک به 19-COVID (انجمن قلب ایران)

ضرورت

مراقبت‌های حوزەی سلامت در هنگام همهگیری عفونی، دشوارتر و نیازمند ملاحظات دقیق‌تری است. برخی اقدامات معمول برای احیای قلبی- ریوی(CPR) با نام فرآیندهای ایجاد کنندەی آئروسل شناخته شده و از جملەی پرخطرترین فرآیندهای انتقال دهندەی 19-COVID به کادر درمان و محیط می‌باشند. درمان افراد نیازمند احیا (CPR) و همزمان محافظت از ایشان در برابر عفونت جاری، به همراه پیشگیری از سرایت عفونت به بیماران دیگر، همراهان، و کادر درمان، مجموعەی دقیقی از پیشبینی‌ها و آمادگی‌ها را طلب میکند.

هدف

راهنماهای زیر برای آگاهی کادر مراکز درمانی از آمادگیهای مورد نیاز پیش از احیا، و ملاحظات ضروری هنگام احیا و پس از آن - تا پایان دوران همه گیری 19-COVID - تنظیم شده است. راهنمای شماره 1 به عنوان ضمیمه‌ای بر دستورالعمل استاندارد CPR، به اجرای هرچه ایمن‌تر فرآیند احیا توسط کلیەی پرسنل سلامت کمک می‌کند؛ و راهنمای شماره 2 حاوی نکاتی دربارۀ انتوباسیون ایمن‌تر است و برای متخصصان و دستیاران و تکنسینهای رشتەی تخصصی بیهوشی مدون شده است.

مخاطب

توصیه میشود تمام کادر مرکز درمانی که به نحو مستقیم (پزشکان، پرستاران، ...) یا غیرمستقیم (کمک‌بهیاران، پرسنل خدمات، انتظامات، مسئول فنی، کمیته کنترل عفونت، ...) در فرآیند احیا و اقدامات پس از آن دخالت دارند در جریان این راهنما قرار داشته باشند. با آشنایی طیف گستردەی همکاران از اهمیت مراقبتهای ویژەی دوران همهگیری، تغییرات ویژەی این دوره با سرعت و دقت بیشتری عملی خواهند شد.

موارد استفاده

- کلیەی بیماران با تابلوی ایست قلبی-تنفسی در اورژانسهای بیمارستانی، مورد مشکوک در نظر گرفته شوند و برای احیای ایشان این راهنما مبنای عمل باشد.

- کلیەی بیماران با تابلوی ایست قلبی-تنفسی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی و درمانگاهها و ...، مورد مشکوک در نظر گرفته شوند و برای احیای ایشان این راهنما مبنای عمل باشد.

- کلیەی بیماران نیازمند احیا در بخشهای بستری مختص بیماران مشکوک یا مبتلا به 19-COVID مطابق این راهنما احیا شوند.

-کلیە‌ی بیماران نیازمند احیا و دارای علائم مشکوک به عفونت 19-COVID در سایر بخشهای بستری مطابق این راهنما احیا شوند

پیشنهادهای تکمیلی

- توصیه میشود مراکز مختلف به فراخور تجهیزات و منابع انسانی خود، حداکثر اصول این راهنما را اجرا نمایند.

- توصیه می‌شود مسئولین مراکز، آموزش این راهنما و سایر راهنماها و دستورالعملهای ضروری به پرسنل را به طریق مناسب مدنظر قرار داده و جدول اصلی این راهنما در اندازە‌ی مناسب پیش چشم همکاران دخیل در فرآیند احیا نصب شود.

- در صورت داشتن تجربه قبلی پرسنل درمانی و وجود شرایط مناسب، به منظور کاهش ریسک انتشار آئروسل، میتوان از روش احیایِ کمتر متداولِ «Prone CPR» استفاده کرد. در این روش بیمار در وضعیت Prone قرار داده شده و ماساژ قفسه سینه روی بخش میانی مهره های توراسیک (حدود T7) و بین دو اسکاپولا انجام میشود. برای افزایش اثربخشی این روش، بهتر است بین قفسه سینه بیمار و تشک تخت، صفحە‌ی محکمی (مثلا یک تخته، یا دست یک همکار) قرار گیرد. در صورت نیاز به دفیبریلاسیون، یکی از پدها در خط میدآگزیلاری چپ و دیگری روی اسکاپولای راست قرار میگیرند.

سایر راهنماهای ضروری

توصیه می‌شود در کنار این راهنما، موارد زیر نیز در مراکز در دسترس کادر درمانی بوده و آموزشهای لازم برنامه ریزی شود:

- راهنمای استاندارد CPR

- راهنمای آموزشی پوشیدن و خارج کردن تجهیزات ایمنی فردی

- راهنمای آموزشی شستشوی دستها

راهنمای شماره1. احیا در بیماران مبتلا یامشکوک به 19-COVID

پیش از CPR

۱ـ در هر بخش (خصوصا در اورژانس) ترجیحا یک اتاق یا محدودەی مجزایی را جهت انجام CPR اختصاص دهید و از احیا در سایر فضاها بپرهیزید.

۲ـ همراهان بیمار و سایر مراجع ان را تا پایان احیا و پس از آن، از محدوده اتاق یا فضای اختصاص داده شده برای CPRدورنگهدارید.

۳ـ برای انجام CPR، از حداقل نیروی انسانی ممکن استفاده نمایید توصیه میشود علاوه بر پزشک مسئول تیم احیا و مسئول راه هوایی (غالبا تکنسین، رزیدنت یا متخصص بیهوشی)، در صورت امکان یک پزشک دیگر و دو پرستار (حداقل 4 و حداکثر 5 نفر) در فرآیند احیا شرکت نمایند. از حضور پرسنل بیش از این تعداد پرهیز شود. حتی الامکان از پرسنل کم تجربه – نظیر دانشجویان – در تیم CPR کمتر استفاده شود.

۴ـ پزشک مسئول تیم CPR، پیش از پیوستن به فرآیند احیا – از همراهان و پرونده قبلی – اطلاعات ضروری را اخذ نماید. به این ترتیب پس از ورود به فرآیند احیا، از رفت و آمد غیرضروری به خارج از محدوده CPR خودداری خواهد شد.

۵ـ پیش از پوشیدن تجهیزات ایمنی فردی(PPE)، تلفن همراه، ُمهر و هر وسیله دیگری که ممکن است تا پایان فرآیند CPR به آن نیاز داشته باشید را از جیب لباس فرم خود خارج کنید. به این ترتیب تا پایان عملیات احیا، ازتماس دست ها با لباس فرم (جیبهاو...) پرهیز نمایید.

۶ـ بستەی کامل PPE را از محل تعیین شده در بخش خود بردارید. پیش از شروع CPR آن را بپوشید. این بسته میبایست حداقل شامل موارد زیر باشد: گان جراحی بلند یا گان یکسره ضدآب، دو جفت دستکش، یک عدد ماسک N95 یا FFP2 یا FFP3، کلاه، عینک یا شیلد صورت، و یک جفت روکفشی باشد. هرگز پیش از مجهز شدن به پوشش فوق، CPR را شروع نکنید. این کار ممکن است شروع پروسه احیا را اندکی به تاخیر بیندازد؛ با این حال حفظ ایمنی اعضای تیم درمان در اولویت است. با آماده‌سازی بسته‌های PPE به تعداد کافی در محل معرفی شده به پرسنل (مثلا ترالی اورژانس) میتوانید تاخیر احیا را به حداقل برسانید.

هنگام CPR

۷ـ انتوباسیون باید فقط توسط فرد آموزش‌دیده و متبحر (مسئول را ِه هوایی) – و در صورت امکان با کمک ویدیولارنگوسکوپ– انجام شود. پیش از حضور مسئول راه هوایی – چنانچه حمایت تنفسی ضروری است – از ماسک و آمبوبگ فقط به صورت passive fixation استفاده کنید به این معنی که بدون انجام ونتیلاسیون و آمبو زدن، ماسک را روی صورت بیمار فیکس نگه دارید و اکسیژن بدهید.

۸ـ با توجه به خطر انتشار عفونت حین استفاده از آمبوبگ، حتی‌المقدور احیا فقط با ماساژ قفسه سینه – و در صورت نیاز دفیبریلاسیون – انجام شود (Chest Compression Only CPR). با این حال هنگام chest compression حتی در صورت کفایت عملکرد تنفسی، روی صورت بیمار ماسک اکسیژن فیکس شده باشد تا احتمال انتشار aerosol به حداقل برسد. اگر Autopulse در دسترس دارید، برای chest compression از آن استفاده کنید.

۹ـ در صورت نیاز به سمع ریه و قلب، فقط از استتسکوپی استفاده کنید که از قبل برای موارد مشکوک یا مبتلا معین شده است. پس از اتمامCPRآنرادرکنارسایروسایلنیازمن ِدضدعفونیقراردهید.ازاستفادهازاستتسکوپهایشخصی بپرهیزید.

۱۰ـ هنگام انجام CPR و پس از آن، تجهیزات آلوده خصوصا به ترشحات تنفسی (مانند لارنگوسکوپ، ماسک بیمار، ...) را در سینی یا ظرف از پیش معین شدهای بگذارید و بر بالین بیمار قرار ندهید.

پس از ‌CPR

۱۱ـ پس از ختم CPR، ضروری است کلیه تجهیزات قابل استفادە ی مجدد– از جمله لارنگوسکوپ،استتسکوپ،...مطابق پروتکل کمیته کنترل عفونت بیمارستان ضدعفونی و استریل شوند. همچنین کلیه لوازم مصرفی غیرقابل استفاده مجدد ازجمله چست لید، لوله تراشه و... نیز میبایست به عنوان پسماند عفونی در نظر گرفته شده و در سطل مخصوص زباله‌های عفونی دفع شوند.

۱۲ـ پس از ختم CPR، کلیه تجهیزات ایمنی فردی را طبق پروتکل مربوطه خارج نمایید و در نزدیکترین سطل مخصوص زباله‌های عفونی (زرد رنگ) بیندازید. به هیچ عنوان پس از ختم CPR با تجهیزات پوشش فردی در سایر قسمتهای بخش رفت و آمد نکنید.

۱۳ـ پس از خارج کردن PPE، دستهای خود را به شیوۀ صحیح با آب و صابون بشویید و در صورت عدم دسترسی، با محلولهای الکلی، ضدعفونی نمایید.

۱۴ـ پس از پایانCPR – اعماز موفق یا ناموفق– برای بررسی ضرورت ارسال نمونهCovid19، نحوه جابجایی بیمار یا متوفی، و سایر اقدامات ضروری مربوط به درمان یا کنترل عفونت با پزشک مسئول (متخصص عفونی، داخلی، ...) و یا مسئول کنترل عفونت بیمارستان تماس بگیرید.

 

راهنمای شماره 2. نکات ویژه انتوباسیون برای متخصصین بیهوشی

۱ـ حتی الامکان از اینتوباسیون حین هوشیاری بیمار پرهیز نمایید.فراموش نکنید که Atomized local anesthetic ممکن است موجب پخش ائروسل گردد. در صورت امکان از glidescope و یا وسایل مشابه استفاده نمایید.

۲ـ در موارد pre-arrest از استراتژی (rapid sequence induction (RSI جهت القای بیهوشی کمک بگیرید این اقدام توسط یک پزشک با تجربه و ماهر باید انجام شود. در صورت هیپوکسی شدید، عدم تحمل اپنه برای 30 ثانیه و یا کنتراندیکاسیون در استفاده از فلج کننده های عصبی-عضلانی، RSI باید بر اساس شرایط بیمار تغییر نماید. درصورت استفاده از ونتیلاسیون دستی، از حجم جاری (Tidal Volume) کم استفاده نمایید

۳ـ بهتر است از 5 دقیقه پره اکسیژناسیون (preoxygenation) با اکسیژن 100 درصد و به دنبال ان RSI استفاده شود تا از حتی المقدور از ونتیلاسیون دستی اجتناب گردد. ونتیلاسیون دستی بالقوه میتواند موجب پخش ائروسل گردد.

۴ـ مطمئن شوید که یک فیلتر هیدرفوبیک با کارایی بالا (high efficiency hydrophobic filter) بین ماسک صورت و مسیر تنفسی و یا ماسک تنفسی یا امبو بگ (مانند Laerdal bag) قرار گیرد. 

انجمن قلب ایران - نسخه اول (۱۶ فروردین ۹۸)

دانلود(PDF)

 

ادامه مطلب

بررسی اثر و نحوه تاثیرگذاری داروی کلروکین در کنترل و درمان ویروس کرونا

بررسی اثر و نحوه تاثیرگذاری داروی کلروکین در کنترل و درمان ویروس کرونا

داروی کلروکین در این روز‌های پاندمی بیماری کووید-۱۹ به بحث روز محافل علمی تبدیل شده است و مخالفان و موافقان زیادی نیز دارد.

به بیان ساده می‌توان گفت این دارو با تداخل در pH مورد نیاز برای تقریباً تمامی فرایند‌های سنتز پروتئین و تشکیل وزیکول‌های داخل سلولی، همه فعالیت‌های یک سلول را کاهش می‌دهد که به طور کلی به صورت کاهش تمامی سایتوکاین‌ها و تولیدات سلولی و حتی فعالیت ویروس‌ها که به این سازوکارهای سلولی نیازمند هستند، نمود می‌یابد.

همانطور که در شکل‌ بالا می‌بینیم، تمامی فلش‌های قرمزرنگ مسیرهایی است که توسط کلروکین مهار می‌شوند.
کلروکین در ایجاد پاسخ ایمنی و فعال شدن سیستم ایمنی تداخل ایجاد می‌کند چون سایتوکاین‌های لازم برای ایجاد پاسخ و فعال شدن ایمنی ذاتی از طریق گیرنده‌های Toll-like را مهار می‌کند.

کلروکین خاصیت ضد ویروسی دارد چون در تمام مراحل ورود، تکثیر و جوانه‌زنی ویروس در سلول‌ها تداخل ایجاد می‌کند.
کلروکین ضد التهاب است چون در تولید سایتوکاین‌های التهابی و گیرنده‌های آنها تداخل ایجاد می‌کند و به این ترتیب در کاهش عوارض ناشی از طوفان سایتوکاینی نیز موثر است.

کلروکین به نفع برتری ایمنی سلولی است چون در کارکرد فاگوزوم تداخل ایجاد می‌کند و با نشت آنتی‌ژن‌های ویروسی به سیتوزول عرضه متقاطع (توسط MHC I) توسط سلول‌های عرضه کننده تقویت می‌شود.

نتیجه گیری:

استفاده از این دارو در اوایل بیماری به نفع کاهش گسترش عفونت ویروسی و به ضرر شکل‌گیری و فعال شدن پاسخ ایمنی مناسب و به ویژه ایمنی همورال است.

استفاده از این دارو در روز‌های واپسین بیماری به نفع کاهش بار ویروس و به نفع کاهش التهاب و عوارض ناشی از طوفان سایتوکاینی است.

 

دکتر احسان شجاعی‌فر
پژوهشگر طب پیشگیری و ایمنی‌شناسی

منابع:(۱)      (۲)      (۳)

 

ادامه مطلب

مسابقه داستان‌ها و روایت‌های کرونایی

مسابقه داستان‌ها و روایت‌های کرونایی

"کروناداستان"

پاندمی کوویدـ۱۹ که طوفانی از وقایع غریب و بی‌سابقه در سراسر جهان به دنبال داشت، به‌تدریج به یک تجربه جهانی دامنه‌دار و منحصر به‌فرد تبدیل شده است. یکی از جلوه‌های اثرگذاری این پدیده، تجارب مستقیمی است که شاغلین و دانش آموختگان رشته‌های علوم پزشکی و سلامت با آن مواجه می‌شوند. از خستگی و اضطراب تا همدلی، فداکاری داوطلبانه، غم از دست دادن تعدادی از همکاران این حیطه، تجربه قرنطینه و جداسازی خود و نزدیکان، گاه برای مدت طولانی و...

انجمن دانشجویان پزشکی ایران (IMSA)، با همکاری صمیمانه سازمان نظام پزشکی کل کشور و موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران تصمیم دارد مسابقه ادبی "کروناداستان" را در میان دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی کشور و رزیدنت‌های رشته‌های تخصصی برگزار نماید تا از تجربه‌های خود بنویسند. چارچوب‌های مهم این فراخوان به شرح زیر است:

- این مسابقه در دو بخش "داستان کوتاه" و "روایت نویسی" برگزار می‌شود. هر نویسنده می تواند یک اثر در بخش داستان و یک اثر در بخش روایت (جمعاً از حداکثر ۲ اثر) ارسال کند.

ـ تعداد کلمات: حداقل تعداد کلمات برای هر دو قالب ذکر شده، ۵۰۰ کلمه و حداکثر ۵۰۰۰ کلمه (با شمارش Word) خواهد بود.

- جامعه هدف: دانشجویان رشته های علوم پزشکی، شامل دانشگاه‌های سراسری و آزاد و همچنین رزیدنت‌های رشته پزشکی

- آغاز و پایان دریافت آثار ادبی مسابقه: از ۱۶ فروردین ۹۹ تا زمان اعلام رسمی مهار اپیدمی بیماری.

- سازوکار داوری آثار: مرحله اول انتخاب ۴۰ اثر توسط هیئت انتخاب (ترکیبی از اساتید و دانشجویان اهل قلم). مرحله دوم بررسی نهایی آثار منتخب توسط هیئت داوران اعلام آثار منتخب.

- اعلام برندگان: در مهرماه ۹۹ طی مراسمی به ۳ اثر برگزیده در هر بخش جوایزی اهدا خواهد شد.

- نشر محصول نهایی مسابقه: ۱۰ اثر برگزیده در یک در هر یک از دو بخش داستان کوتاه و روایت، به صورت کتاب و به‌نام نویسندگان، به‌همراه نوشته یا داستانی از هر یک از داوران چاپ خواهد شد.

- مالکیت معنوی این کتاب و کلیه آثار ادبی ارسال شده متعلق به برگزارکنندگان خواهد بود. آثار ارسالی نباید به هیچ شکلی قبلا با حق مالکیت دیگری منتشر شده باشند. نویسندگان با ارسال آثار خود اجازه نشر این اثر را به صورت آنلاین، کتاب و یا به هر شکل دیگری به برگزارکنندگان مسابقه اعطا می نمایند مشروط به اینکه اثر در هر شکلی از انتشار به نام نویسنده منتشر گردد.

- در موارد خاص مانند عدم تطابق چهارچوب اثر یا ویژگی‌های نویسنده با تعاریف و... تصمیم‌گیری برعهده دبیرخانه مسابقات است.

معرفی هیئت داوران:

"کروناداستان" افتخار دارد که علاوه بر همکاری استادان و دانشجویان بزرگوار از دانشگاههای مختلف کشور در قالب هیئت انتخاب، با هیئت داوران گرانسنگی همکاری می‌کند:

دکتر عباس پژمان: پزشک، نویسنده، مترجم و داور جشنواره های متعدد ملی در حیطه ادبیات و داستان
دکتر احسان رضایی: پزشک، داستان نویس، منتقد ادبی و مجری کارشناس رادیو و تلویزیون در حوزه ادبی
دکتر فرزین سلیمان زاده: ارولوژیست و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز پژوهشگر علوم انسانی در پزشکی
دکتر محمد کیاسالار: پزشک، نویسنده، شاعر و داور جشنواره های هنری در حیطه سلامت
دکتر حمیدرضا نمازی: دانش‌آموخته پزشکی و فلسفه، متخصص اخلاق پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

درون‌مایه‌های پیشنهادی:

"کروناداستان" درون‌مایه‌های زیرا به نویسندگان آثار پیشنهاد می کند. در عین حال تاکید داریم که موضوعات و درونمایه‌ها محدود به این فهرست نیست.

طنز در مواجهه با بحران

کرونا در خانه

- قرنطینه و مدیریت تنهایی

- پارادوکس تنهایی

- تنهایی و خودشکوفایی

- دردسرهای غیر کرونایی در قرنطینه

اضطراب و کرونا

- هراس از دیگری

- وسواس در رعایت توصیه ها

- اضطراب سلامت "Health Anxiety"

- استعاره و بیماری

مستند سازی پزشک

- خاطره از تجارب مستقیم در بیمارستان/ قرنطینه

- روایت موارد واقعی خاص و جریان‌ساز

علم و شبه‌علم

انبوهگی از اطلاعات در پاندمی "infodemic"

- رواج خرده معلومات پزشکی

- اخبار ساختگی "Fake News"

- اسکیزوفرنی خبری

کرونا در بیمارستان

- همدلی و اقبال عمومی در جامعه نسبت به کادر درمان

- خستگی شغلی در کادر درمان

- تکنیک های مقابله با خستگی و حواشی آن

- خستگی تصمیم‌گیری "Decision Fatigue"

- خستگی در شفقت "Compassion Fatigue"

نوستالژی و کرونا

جهان پس از کرونا

مواجهه با مرگ و مرگ‌اندیشی

 

ارسال آثار

از نویسندگان محترم خواهشمند است آثار ارزشمند خود را حتماً به انضمام اطلاعات درج شده در فرم پی‌دی‌اف پایین (که در صفحه آخر فایل (PDF) درج شده) به نشانی ایمیل coronadastan@gmail.com و با عنوان"کروناداستان - داستان کوتاه/روایت" ارسال نمایند. (به این معنی که در عنوان ایمیل خود قالب اثر ارسالی خود را مشخص کنید که داستان کوتاه است یا روایت).

توجه داشته باشید اگر ۲ اثر میفرستید لطفاً ۲ اثر خود را در دو ایمیل مجزا بفرستید.

 

دانلود (PDF) و تکمیل فرم ارسال

 

ادامه مطلب

نگاهی به سیر بیماری کروناویروس جدید

نگاهی به سیر بیماری کروناویروس جدید

در این ویدئو به سیر و تغییرات بیماری کووید ۱۹ (کرونا ویروس جدید)، طی روزهای مختلف بیماری و همینطور دسته‌بندی بیماران پرداخته شده است. 

پویش مردمی مبارزه با کرونا

ادامه مطلب

دستورالعمل نحوه مراقبت و تشخیص COVID-19 در مراکز جامع سلامت منتخب: نسخه اول ۱۱ فروردین ۹۹

دستورالعمل نحوه مراقبت و تشخیص COVID-19 در مراکز جامع سلامت منتخب: نسخه اول ۱۱ فروردین ۹۹

ضمیمه فلوچارت تشخیص و درمان بیماری COVID-19 در سطوح ارائه خدمات سرپایی و بستری

دانلود نسخه اول، ۱۱ فروردین ۹۹ (معاونت بهداشت- معاونت درمان)

ادامه مطلب

آنچه که لازم است بیماران آسمی درباره کروناویروس جدید بدانند؟ پرسش و پاسخ های رایج

آنچه که لازم است بیماران آسمی درباره کروناویروس جدید بدانند؟ پرسش و پاسخ های رایج
آیا بیماران آسمی در معرض خطر بیشتر ابتلا به کووید ۱۹ هستند؟

تا امروزشواهد کافی مبنی بر احتمال خطر بیشتر بیماران آسمی وجود ندارد.

 

آیا در صورت ابتلای بیماران آسمی بیماری در آنها شدیدتر خواهد بود؟

یادآوری این نکته مهم است که بسیاری از دیگر انواع کروناویروس ها بطور شایع در جامعه هستند و علائم سرماخوردگی یا آنفلوانزا را ایجاد می کنند و این ویروس ها می توانند سبب بروز حملات آسم شوند. کووید ۱۹ هم ممکن است حملات آسم را ایجاد یا تشدید کند.

 

چرا سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل بیماری ها فقط توصیه می کنند که بیماران کووید ۱۹ یا مراقبین آنها از ماسک استفاده کنند؟

پوشیدن ماسک درافراد معمولی با محافظت اندکی در برابر ویروس همراه است. مهمتر از پوشیدن مساک این است که دستهایتان را مرتب با آب و صابون و حداقل ۲۰ تا ۳۰ ثانیه بشویید. اگر آب و صابون موجود نبود می توانید از ضد عفونی کننده ها استفاده کنید. سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل بیماری ها با توصیه به استفاده ماسک توسط افراد بیمار یا کسانی که در ارتباط نزدیک با آنها بوده اند می خواهند که از احتمال انتشار بیماری های ویروسی کاسته شود.

پوشیدن ماسک توسط همه افراد جامعه سبب به اتمام رسیدن منابع و سرمایه های بهداشتی می شود و در نتیجه افراد واقعاً نیازمند در مضیقه قرار می گیرند. در مراکز بهداشتی درمانی نه تنها برای کووید ۱۹ بلکه برای بسیار عفونت های تنفسی دیگر هم نیاز به مصرف روزانه ماسک است.

آیا بیماران آسمی در هنگام حضور در اجتماع باید ماسک های یک بار مصرف استفاده کنند؟

لزوما نه. موارد مهمتر عبارتند از:

- شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون

- دوری از افرادی که سرفه / عطسه می کنند و علائم سرماخوردگی دارند

- مصرف درست و منظم داروهای آسم و کنترل مناسب بیماری

- تزریق سالانه واکسن آنفلوانزا (در ابتدای فصل پاییز)

 

در صورت تب و سرفه، بیماران آسمی باید چه کار کنند؟

بر اساس دستورالعملی که پزشک معالج تان به شما گفته است شروع به کنترل علائم آسم خود کنید و در صورت نیاز با پزشک تان تماس بگیرید. به احتمال خیلی زیاد علائم شما به نفع کووید ۱۹ نیست ولی در صورت تشدید علائم لازم است که در تماس مناسب با مراکز پزشکی باشید. در صورت نیاز پزشک معالج شما با پرسیدن چند پرسش کلیدی می تواند شما را راهنمایی کند که به مطب وی یا اورژانس بیمارستان مراجعه کنید یا برای ادامه درمان در خانه بمانید. پیشنهاد می کنیم که در صورت داشتن تب و علائم سرماخوردگی به محل کار یا مراکز آموزشی یا هر اجتماع دیگری نروید تا سبب انتشار بیماری نشوید.

 

اگر امکان مراجعه به مطب ها یا درمانگاه ها فراهم نبود چطور باید بدانید که علائم شما آنفلوانزا، کرونا یا دیگر بیماری های تنفسی است؟ در این موارد باید چه کار کرد؟

بطور کلی بیشتر پزشکان و درمانگاه ها مراقبت خطرات احتمالی کرونا ویروس هستند و تصمیم می گیرند که آیا شما مراجعه حضوری داشته باشید یا نه. اگر شما علائم بیماری دارید و در مشورت پیش از مراجعه مشکوک به کووید ۱۹ هستید ممکن است که به شما پیشنهاد شود به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. در مسیر رفتن به اورژانس از تماس نزدیک با دیگران بپرهیزید، ماسک بپوشید و فاصله گذاری اجتماعی یا فیزیکی را رعایت کنید.

 

بعضی از بیماران نگران هستند که کورتون های استنشاقی موجود در اسپری های تنفسی ممکن است سیستم ایمنی آنها را ضعیف کند. بیماران آسمی در مورد کورتون های استنشاقی و خوراکی همچون پردنیزولون چ چیزی را باید بدانند؟

مهمترین نکته کنترل آسم شماست. بدین منظور ضروری است که اسپری های تجویز شده را طبق نظر پزشکتان روزانه و مرتب مصرف کنید و ممکن است در صورت تشدید علائم نیازمند کورتون های خوراکی مانند پردنیزولون بشوید. داروهای استروئیدی برای بیماران آسمی در این شرایط عامل خطر محسوب نمی شوند بنابراین طبق تجویز پزشک داروهای تان را مصرف کنید.

 

آیا نیاز است که مصرف اسپری های استروئیدی بینی را متوقف کنیم؟

شما می توانید همچنان به مصرف اسپری های استروئیدی بینی ادامه دهید. به این ترتیب با کاهش عطسه احتمال گسترش بیماری بسیار کمتر خواهد شد.

 

اگر در حال استفاده از نبولایزر خانگی برای درمان آسم هستم آیا ممکن است این وسیله سبب انتشار کروناویروس در هوا بشود؟ (حتی اگر نمیدانم که مبتلا هستم یا نه؟)

اگر شما بیمار هستید و نیازمند داروهای تسکین دهنده فوری مانند سالبوتامول هستید بهتر است از «آسان نفس» استفاده کنید زیرا استفاده از نبولایزر ممکن است سبب انتشار بیشتر ویروس بشود.

ولی اگر شما آسان نفس ندارید می توانید در صورت تشدید علائم آسم از نبولایزر و محلول های آن استفاده کنید. در صورت استفاده از نبولایزر سعی کنید که افراد کمی در اطراف شما باشند یا خودتان در اتاق تنها باشید.

بزرگترین خطر برای بیماران آسمی این است که در صورت بروز حمله آسم درمان مناسبی را در خانه انجام ندهند. در نتیجه ممکن است به علت تشدید علائم آسم مجبور شوند به اورژانس های بسیار شلوغ مراجعه کنند و تخت خالی هم برای بستری نباشد. بدانید که عدم کنترل مناسب در بیماران آسمی خطری به مراتب بزرگتر از کووید ۱۹ برای سلامتی شماست.

 

آیا آنتی هیستامین ها سیستم ایمنی شما را سرکوب می کنند و احتمال گرفتن عفونت های ویروسی و باکتریایی را افزایش می دهند؟

آنتی هیستامین ها سیستم ایمنی را سرکوب نمی کنند. نگرانی خاصی وجود ندارد که مصرف کوتاه مدت این داروها سبب افزایش احتمال ابتلا به عفونت های ویروسی و باکتریایی بشود.

 

اگر بیماران آسمی از قبل واکسن پنوموکوک تزریق کرده باشند. آیا در برابر عفونت ریه ناشی از کروناویروس ایمن هستند؟

نه، واکسن پنوموکوک در برابر عفونت باکتریایی استرپتوکوک پنومونیه شما را محافظت می کند و تاثیر در برابر عفونت ریه ناشی از کووید ۱۹ ندارد.

 

مرکز کنترل بیماری ها و سازمان بهداشت جهانی گفته اند که افراد بالای ۶۰ سال در معرض خطر بالا هستند. آیا توصیه خاصی وجود دارد که افراد آسمی بالای ۶۰ سال چگونه از کروناویروس یا دیگر بیماری های تنفسی دوری کنند؟ در مورد پیشگیری و درمان در این گروه سنی باید چه بدانیم؟

در این گروه سنی هم توصیه ها مشابه همگان است. اگر در گروه در معرض خطر هستید باید تا حداکثر ممکن فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید. این روش هم در پیشگیری از انتشار کووید ۱۹ و هم دیگر ویروس های تنفسی کاربرد دارد. نکته مهم دیگر اینکه از دست دادن و روبوسی با دیگران بپرهیزید. در صورت حضور در جمع و به ویژه مشاهده فردی که علائم سرماخوردگی دارد حدود ۱٫۵ متر از دیگران فاصله بگیرد.

 

بیماران آسمی باید چه نکاتی را در رابطه با فاصبه گذاری اجتماعی بدانند؟

فاصله گذاری اجتماعی در فصول سرماخوردگی و آنفلوانزا همیشه پیشنهاد خوبی است (یک روش بهداشت عمومی برای کاهش انتشار ویروس). در این رابطه ضروری است همه بیماران آسمی توصیه های بهداشتی را به دقت رعایت کنند. از حضور در اجتماعات بزرگ به شدت بپرهیزید. در صورت حضور در اجتماع فاصله مناسب را با دیگران رعایت کنید. با کسی دست ندهید. در صورت مشاهده فردی با علائم عفونت تفنسی ۱٫۵ متر از او فاصله بگیرید.

 

آیا در شرایط کنونی بیماران آسمی مجاز به مسافرت هستند؟

در این مقطع زمانی توصیه بر این است که در چند هفته آینده از هرگونه سفری بپرهیزید.

 

دکتر بابک قلعه‌باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی

مدیکال گاید

ادامه مطلب

روزنگار اپیدمیولوژی کووید۱۹ در ایران

روزنگار اپیدمیولوژی کووید۱۹ در ایران

با توجه به اپیدمی کروناویروس جدید، الگوی بیماری‌زایی و ابتلای ویروس در کشور و دیگر نقاط جهان وهمچنین پیش‌بینی روند بیماری و مدل های اپیدمیولوژیک در قالب یک گزارش «روزنگار اپیدمیولوژی کرونا ویروس» منتشر می‌شود. این روزنگار به همت کمیته اپیدمیولوژی کووید- 19 وزارت بهداشت تهیه می‌شود. 

به گفته دکتر علی اکبر حق دوست، معاون آموزشی وزارت بهداشت و مدیر کمیته اپیدمیولوژی کووید- 19، این فکت شیت با استفاده از ظرفیت متخصصین کمیته کشوری و اساتید برجسته دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور و همچنین تجارب دیگر کشورها در بررسی اپیدمیولوژیک بیماری و یافته های خارجی و داخلی بررسی و اعلام خواهد شد:

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۶ تیر

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۵ تیر

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۰ تیر

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۳ تیر

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۲ خرداد

دانلود‌(PDF) نسخه ۰۵ خرداد

دانلود‌(PDF) نسخه ۰۳ خرداد

دانلود‌(PDF) نسخه ۳۱ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۳۰ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۶ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۵ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۲ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۰ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۹ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۸ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۷ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۶ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۵ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۴ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۳ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۲ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۱ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۰ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۹ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۸ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۷ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۵ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۴ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۳ ادیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۲ اردیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۱ ادیبهشت

دانلود‌(PDF) نسخه ۳۱ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۳۰ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۸ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۷ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۵ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۶ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۱۱ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۹ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۸ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۴ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۳ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۲ فروردین

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۷ اسفند

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۴ اسفند

دانلود‌(PDF) نسخه ۲۳ اسفند

 

ادامه مطلب

دروغ: مکمل‌های جادویی کرونا

دروغ: مکمل‌های جادویی کرونا

با همه‌گیری ویروس کرونا، انواع و اقسام مکمل‌های جعلی با ادعاهای تقویتی، پیشگیری و درمانی در بازارها به فروش می‌رسد.

نمونه این مکمل‌های جادویی، ام‌ام‌اس (miracle mineral supplement) است که به ادعای جوردن ساتر، یکی از یوتیوبرهای مشهور با هزاران دنبال‌کننده، کرونا را منهدم می‌کند. یکی از اجزای این مکمل، ماده سفیدکننده دی‌اکسید کلر است. پیش از این، ساتر مدعی بود این مکمل جادویی، سرطان را هم درمان می‌کند.

سال گذشته، اداره غذا و دارو (FDA) هشدار داد که ام‌ام‌اس برای سلامت افراد خطرناک است. هیچ پژوهشی در زمینه اثربخشی و ایمنی این مکمل‌ها انجام نشده است. مصرف آن‌ها ممکن است باعث تهوع، استفراغ، اسهال، و کم‌آبی بدن شود. ضمن این‌که افراد با مصرف آن‌ها، در کنار عوارض ناشناخته احتمالی، ممکن است دچار اعتماد به‌نفس کاذب شوند و در رعایت موازین بهداشتی سهل‌انگاری کنند.

با تشکر از دکتر بابک عزیز افشاری

 

ادامه مطلب

راهنمای شستشو و ضدعفونی میوه، سبزیجات و خشک‌بار برای جلوگیری از ابتلا به کروناویروس

راهنمای شستشو و ضدعفونی میوه، سبزیجات و خشک‌بار برای جلوگیری از ابتلا به کروناویروس
میوه‌ها و سبزیجات بخش بزرگ و مهمی از سبد غذایی هر خانوار را شامل می شود. در دوران پاندمی کرونا، ضروری است که روش صحیح شستشو و ضدعفونی آنها را بدانیم:
 

بخش اول: میوه ها و سبزیجات

- روش اول: استفاده از هیپوکلرید سدیم یا همان آب ژاول (وایتکس) موجود در منازل:

مرحله اول: محلول ضدعفونی کننده را آماده می کنیم: در هر ۱ لیتر آب، مقدار ۲ الی ۴ قطره مایع ظرفشویی و ۱ قاشق چایی‌خوری آب ژاول (معادل ۲میلی‌لیتر) می ریزیم و محلول را خوب هم می زنیم تا یک‌دست شود. 
مرحله دوم: سبزیجات و میوه ها را در محلول قرار می دهیم. برای سبزی ها حدود ۳ دقیقه و برای میوه ها حدود ۵ دقیقه کفایت می کند.
مرحله سوم: سپس سبزی ها و میوه ها را از ظرف خارج کرده و با آب شستشو می دهیم تا محلول از سطح آنها شسته شود.

 
- روش دوم: استفاده از جوش شیرین (بی‌کربنات سدیم)
 
مرحله اول: به ازا هر ۱ لیتر آب، ۱ قاشق غذاخوری جوش شیرین و ۲-۴ قطره مایع ظرف شویی می ریزیم و محلول را خوب هم می زنیم تا یک‌دست شود. 
مرحله دوم: سبزیجات و میوه ها را در محلول قرار می دهیم. برای سبزی ها حدود ۳ دقیقه و برای میوه ها حدود ۵ دقیقه کفایت می کند.
مرحله سوم: سپس سبزی ها و میوه ها را از ظرف خارج کرده و با آب شستشو می دهیم تا محلول از سطح آنها شسته شود.

- روش سوم: استفاده از آب داغ:
 
این روش برای میوه ها و بخصوص برای سیب، موز و کیوی مناسب است:
مرحله اول: آب را به دمای ۵۵ الی ۶۰ درجه سانتیگراد می رسانیم و به ازای هر ۱ لیتر، ۲ الی ۴ قطره مایع ظرف‌شویی در آن حل می کنیم.
مرحله دوم: میوه ها را به مدت ۴۵ الی ۶۰ ثانیه در محلول نگه داشته و سپس بلافاصله با آب سرد شستشو می دهیم.
 

بخش دوم: خشک‌بار

- روش اول: استفاده از دمای مرطوب

جهت نفوذ بیشتر دما در سطح، خلل و فرج خشک‌بار می توان از تیمار دمای مرطوب بجای گرمای خشک استفاده کرد.
برای این کار ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری آب را درون ظرف درب دار ریخته.
و سپس خشکبار را درون آن ظرف گذاشته، درب آن را می بندیم و حرارت می دهیم. پس از ۳ الی ۵ دقیقه آب ته ظرف کاملا تبخیر می شود. سپس خشکبار را خارج و هوادهی می کنیم.

- روش دوم: استفاده از ماکروویو (ماکروفر)

خشکبار را درون کیسه نایلونی دربسته و سپس داخل ماکروویو قرار می دهیم. ۳ الی ۴ دقیقه دستگاه را روشن می‌کنیم تا زمانی که دمای خشکبار به حدود ۵۵ درجه سانتیگراد برسد. 

در ویدیوی پایین می‌توانید آموزش‌های ذکر شده را به صورت تصویری مشاهده بفرمایید:

ادامه مطلب