بیشتر فوت شدهها تاکنون افراد سالمند و یا دچار بیماری زمینهای بودهاند. ولی کووید-۱۹ میتواند برای جوانها هم مرگبار باشد و گروههای دیگر هم در معرض خطر هستند. بهویژه پزشکان، پرستاران، و کارکنان درمانی، باید بیشتر مراقب باشند، چون بیشتر در تماس با ویروس هستند.
ضمن اینکه جوانان و افراد سالم نقش حیاتی در کنترل همهگیری و حفاظت از دیگران دارند و علاوه بر رعایت دقیق اقدامات احتیاطی و موازین قرنطینه، باید به علایم خود نیز توجه کنند.
با تشکر از دکتر بابک عزیز افشاری
شایعه: نوشیدنیهای گرم، حمام داغ، افزایش دمای داخل خانه، و حتی سشوار، باعث کشته شدن کروناویروس جدید میشود.
در اینباره، یک پست جعلی منتسب به یونیسف هم در فضای مجازی دستبهدست میشود که مدعی است برای پیشگیری از کرونا باید از خوردن بستنی و غذاهای سرد اجتناب کنید، غذاهای داغ بخورید و زیر آفتاب بروید. یونیسف صحت این پست را رد کرده است.
البته میدانیم که گرما باعث از بین رفتن ویروس میشود. اما موضوع اینجاست که چه دمایی؟ برای انهدام مؤثر ویروس، دماهای بالاتر از ۶۰ درجه سانتیگراد لازم است. البته این دما برای ضدعفونی کردن برخی البسه مناسب است ولی حمام در چنین دمایی جز آسیب زدن به پوست، هیچ اثری ندارد. بدن انسان دارای مکانیسمهایی است که باعث میشود دمای داخل بدن همواره در محدوده ۳۷ درجه ثابت بماند. مصرف نوشیدنیهای داغ نیز به مخاط دهان و مری آسیب وارد میکند و خودش باعث ضعف سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
ضمنا لازم است بدانید که باد گرم دستگاههای خشک کننده دست و سشوار در کشتن ویروس کرونا مؤثر نیست.
با تشکر از دکتر بابک عزیز افشاری
متن شایعه: یک همهگیری ناشی از ویروس جدیدی بهنام هانتاویروس در چین بهراه افتاده است.
آیا این شایعه واقعیت دارد؟
عمدتاً خیر.
کجای این خبر واقعیت دارد؟
در ماه مارس ۲۰۲۰، یک مورد مرگبار عفونت هانتاویروس در چین گزارش شده است.
کجای آن واقعیت ندارد؟
این ویروس جدید نیست، توسط جوندگان (موش) به انسان منتقل میشود، برخلاف #کرونا، در این ویروس هیچ موردی از انتقال انسان به انسان گزارش نشده و با اینکه نادر است، مشاهده یک مورد آن همهگیری محسوب نمیشود.
دکتر بابک عزیز افشاری
استاتین خاصیت ضد التهابی دارد و در درمان بیماریهای متفاوتی بهکار میرود. حال پرسشهایی در زمینه امکان مفیدبودن آنها برای درمان عفونتهای حاد ویروسی از جمله آنفلوانزا و COVID-19 و خطرات احتمالیشان وجود دارد که در این مطلب به برخی از آنها میپردازیم:
- برخی از مطالعات بیان کردهاند که درمان با استاتین موجب کاهش پیامدهای قلبی-عروقی و احتمالاً مرگ در بیماران مبتلا به آنفلوانزا یا پنومونی میگردد. بنابراین ممکن است استاتین برای بیماران مبتلا به COVID-19 نیز مفید باشد.
- شواهد محدود و متناقض هستند. یک کارآزمایی بالینی نشان داده که مصرف استاتین از راه دهانی میتواند موجب کاهش مرگ در افرادی باشد که پنومونی داشته و از ونتیلاتور استفاده میکنند. اما نتایج یک کارآزمایی بالینی دیگر این نتیجهگیری را رد میکند.
- لازم به ذکر است که در مطالعات انجام شده آسیبی (harm) ناشی از استاتین گزارش نشده است. البته بیشتر مطالعات شامل بیماران مبتلا به عفونتهای آنفلوانزایی و باکتریایی بودهاند و نه ویروس کورونا. برخی امکان مفیدبودن استاتین در درمان ویروس کرونای MERS را مطرح کردهاند.
- تأکید بر تداوم و تبعیت از درمان با استاتینها در بیماران مبتلا به بیماری قلبی- عروقی آترواسکلروتیک (ASCVD)، دیابت و آنهایی که در معرض خطر ابتلا به ASCVD هستند منطقی به نظر میرسد. به خصوص اینکه نرخ مرگومیر مبتلایان به کوید ۱۹ در این بیماران بالاتر است (در بیماران قلبی- عروقی ۱۰٫۸٪ و بیماران دیابتی ۷٫۳٪).
- گایدلاینهای درمانی آمریکا استفاده از استاتین در بیماران بستری را توصیه کردهاند (راهنمای درمانی کوید ۱۹ در بیمارستان عمومی ماساچوست آمریکا)
طبق برخی دستورالعملها، تعریف سابقه تماس با آنفلوانزا این است که ۱۰ دقیقه یا بیشتر، با فاصله کمتر از یکونیم متر، با فردی که عطسه یا سرفه میکند در تماس باشید. این حرف اشتباهی نیست.
اما نباید سبب بشود که خیالتان راحت باشد. چرا که در مورد کروناویروس جدید، احتمال ابتلا در فواصل زمانی کوتاهتر نیز وجود دارد و ضمنا یکی از روشهای مهم انتقال ویروس کرونای جدید، از طریق تماس و دستزدن با سطوح آلوده است.
با تشکر از دکتر بابک عزیز افشاری
- انجمن پزشکان عمومی ایران، دکتر عباس کامیابی
- جامعه دندانپزشکی ایران، دکتر علی تاجرنیا
- انجمن داروسازان ایران، دکتر محمدباقر ضیاء
- انجمن متخصصین ریه ایران، دکترداوود عطاران
- انجمن آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران، دکتر علیرضا سلیمی
- جامعه انجمنهای تخصصی و فوق تخصصی داخلی ، دکتر احمدرضا جمشیدی
- انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران، دکتر حامد باطنی
- انجمن انفورماتیک پزشکی ایران، دکتر کامبیز بهاءالدینی
- انجمن غذا و تغذیه و حامی سلامت ایران، دکتر ربابه شیخ الاسلام
- انجمن علوم اعصاب ایران، دکتر محمد تقی جغتایی
- انجمن متخصصین علوم دارویی ایران، دکتر امید سبزواری
- انجمن بیوفارمسی و فارماکوکنتیک ایران، دکتر حسنیه تاجرزاده
- انجمن فیزیک پزشکی ایران، دکتر محمدامین مصلح شیرازی
- جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، دکتر ایرج خسرونیا
- انجمن پزشکی اجتماعی ایران، دکتر علیپاشا میثمی
- انجمن جامعه شناسی ایران، دکتر سید حسین سراجزاده
- انجمن رادیولوژی ایران، دکتر مرتضی صانعی طاهری
- انجمن آسیب شناسی ایران، دکتر محمدرضا امینیفرد
- انجمن مامایی ایران، دکتر ناهید خداکرمی
- انجمن متخصصین پوست ایران، دکتر فرهاد هنجنی
- انجمن جراحان ارتوپدی ایران، دکتر محمد رازی
- انجمن فیزیوتراپی ایران، آقای احمد موذن زاده
- انجمن متخصصین داروسازی بالینی ایران، دکتر جمشید سلامزاده
- انجمن سمشناسی و مسمومیتهای ایران، دکتر امید سبزواری
- انجمن فارماکوگنوزی ایران، دکتر مهناز خانوی
- انجمن پریودنتولوژی ایران، دکتر بهزاد هوشمند
- انجمن متخصصین دندانپزشکی ترمیمی ایران، دکتر منصوره میرزایی
- انجمن سرطانهای زنان ایران، دکتر میترا محیط
- انجمن روان درمانی ایران، دکتر سامان توکلی
- انجمن اکوکاردیوگرافی ایران، دکتر نیلوفر سمیعی
- انجمن مددکاران اجتماعی ایران، دکتر سید حسن موسوی چلک
- انجمن پرستاران قلب ایران، محمدتقی صفدری
- انجمن دندانپزشکی کودکان ایران، دکتر بهمن سراج
- انجمن آسم و آلرژی ایران، دکتر مصطفی معین
- انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، دکتر شهروز همتی
- انجمن جراحان دهان، فک و صورت ایران، دکتر بهزاد رهسپار
- انجمن ارتودنتیستهای ایران، دکتر لادن اسلامیان
- انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران، دکتر علی شریفی
- انجمن جراحی زانو، آرتروسکوپی و آسیبهای ورزشی ، دکتر محمد رازی
- انجمن اپتومتری ایران، دکتر علی میرزاجانی
- انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، دکتر هادی خانیکی
- انجمن باکتری شناسی ایران، دکتر فاطمه فلاح
- انجمن سکته مغزی ایران، دکتر مسعود مهرپور
- انجمن ایرانی اخلاق در امور علوم و فناوری، دکتر مصطفی معین
چند نکته مهم برای انجام خرید در هنگام شیوع کرونا:
- ترجیحا از فروشگاههایی خرید کنیم که امکان ارسال داشته باشند. خریدها را اینترنتی انجام دهید.
- هنگام بیرون رفتن تا حد امکان از همراه بردن وسایل غیر ضروری مانند کیف، ساعت و... از منزل خودداری کنید.
- در صورت نیاز به مراجعه حضوری، حداقل یک الی دو متر با دیگران فاصله داشته باشید.
- هنگام خرید، ساک شخصی خود را همراه ببرید و از چرخها یا سبدهای عمومی که در فروشگاهها وجود دارد استفاده نکنید زیرا افراد بسیاری به این وسایل دست زده اند.
- برای چند روز خرید کنید تا کمتر نیاز به خروج از خانه داشته باشید. البته توجه کنید که نیازی به انبار کردن و خرید بیش از حد وجود ندارد.
- اگر همسایه شما بیمار یا سالمند است و نزدیکانشان امکان رسیدگی به آنها را ندارند، شما می توانید به همسایه تان پیشنهاد کنید که در هنگام خرید، لوازم مورد نیاز آنها را برایشان بخرید.
- در مجتمعهای ساختمانی یک نفر میتواند مسئولیت خرید را بر عهده بگیرد.
- خریدهای غیر ضروری را تا عادی شدن شرایط به تاخیر بیاندازید.
- با برنامه قبلی و لیست خرید ضروری به بازار برویم.
- هنگام خرید بهتر است از ماسک استفاده کنید البته ماسک اساسا برای افرادی که بیمار هستند و سرفه می کنند توصیه شده است و افراد سالم در صورتی که فاصله اجتماعی را رعایت کنند قاعدتا نیازی به ماسک ندارند. در نهایت باید به روش صحیح ماسک را از صورت خود درآورید و در سطل آشغال بیاندازید. دست شما هنگام درآوردن ماسک نباید با سطح خارجی آن تماس داشته باشد.
- از دستکش یک بار مصرف استفاده کنید. دستکش یک بار مصرف را پس از پایان خرید به شیوه ای که دست شما به سطح خارجی دستکش کشیده نشود از دست در آورید و در سطل آشغال بیاندازید. در این حالت نیز توصیه می شود باز هنگام رسیدن به خانه، دستهایتان را با آب و صابون بشویید.
- توصیه می شود که در هنگام خرید از کارت بانکی استفاده کنید تا اسکناسهایی که ممکن است با دست افراد زیادی تماس داشته و ممکن است حاوی ویروس باشد به دست شما منتقل نشود. با این حال سازمان جهانی بهداشت می گوید که امکان انتقال ویروس از طریق اسکناس بسیار کم است.
- دستگاههای کارت خوان هم ممکن است آلوده به ویروس باشد بنابراین بعد از وارد کردن رمز خود و بیرون کشیدن کارت بانکی باید مراقب باشید که دستتان را به صورتتان نزنید و پس از بازگشت به خانه کارت بانکی در جای خاصی قرار دهید که دست کسی با آن تماس نداشته باشد و آن را ضدعفونی کنید. دستهایتان نیز به روش صحیح با اب و صابون بشویید.
- پس از خرید به خانه بروید تا مرحله بعدی عفونت زدایی را برای حصول اطمینان از آلوده نبودن وسایل خریداری شده به ویروس کرونا، انجام دهید.
- پس از اتمام مرحل خرید و بازگشت به خانه، کلید، کارت بانکی و وسایل خریداری شده را به محل مشخصی بعنوان مثال در بالکن یا محل خاصی که بعدا بتوانید آنجا را ضد عفونی کنید منتقل کنید و پس از شستن دستهایتان که عامل اصلی انتقال ویروس است، برای انتقال خریدها به آشپزخانه یا یخچال مراحل زیر را دنبال کنید.
- بسیاری از محصولاتی که می خریم با پلاستیکها یا کاور کاغذی بسته بندی شدهاند، توصیه این است که این بسته بندیها ممکن است بوسیله افراد دیگر لمس شده باشد، بنابراین بهتر است قبل از انتقال خریدها به آشپزخانه یا یخچال، این بسته بندی ها را باز کنید و در سطل زباله بازیافتی بریزید.
- برخی کالاهایی که می خرید، بسته شیشهای یا پلاستیکی دارند که آب وارد آنها نمی شود، بنابراین این بسته ها را می توانید با آب و مایع ظرفشیویی بشویید و خشک کنید و بعد در محل مخصوص خودشان قرار دهید.
نامهای به تمامی انجمنهای گروه پزشکی و غیرپزشکی، جامعه پزشکی، خوانندگان، موسیقیدانان، هنرپیشهگان، فیلمسازان، معلمان، مسوولین مدارس، عکاسان، کاریکاتوریستها، ورزشکاران، فعالان ورزشی، فعالان مجازی، نویسندگان، سخنرانان و تمامی مشاهیر و چهرههای شاخص و مردمی کشور:
با سلام و احترام،
به استحضار میرساند، همهگیری ویروس کرونا (کووید-۱۹) و پیشبینیهای اپیدمیولوژیک، آلودگی سریع بیش از ۵۰ درصد از جمعیت کشور و مرگ و میر حدود ۲ درصد از آنها را در صورت ادامه رفتارهای پرخطر مردم بسیار محتمل میداند. واقعهای فاجعهبار که در کوران بیاعتمادی و بیتفاوتی اجتماعی بر سرعت آن افزوده خواهد شد. تاکید میشود که این اتفاق نزدیک است اگر ندانیم، نفهمانیم و مردمان عزیزمان همچنان غفلت کنند.
جامعه پزشکی و پرستاری و نظام سلامت کشور به شدت درگیر و در معرض این بیماری بوده که با تحلیل قوا، ابتلا و مرگ دلخراش آنان، با مردمی روبرو خواهیم بود که بیپناه و سرگشته از خدمات درمانی خواهند بود.
فارغ از هرگونه تساهل اولیه و عدم پیشبینی و آمادگی در موعد مناسب، به هر روی شاهد فاجعهای خواهیم بود که همگی ما در معرض آن قرار داریم و در حال حاضر هیچ راهی به جز قطع چرخه انتقال ویروس در جمعیت نمیتواند در مهار آن موثر باشد و این نیازمند آگاهی، مسوولیتپذیری و تحمل هموطنان عزیز برای جداسازی خود از جمعیت مبتلاست.
اکنون وقت همزبانی است. مهلتی برای زنده ماندن و فرصتی برای زنده نگه داشتن یکدیگر است. وقت آن است که باور هولناک خود را به شما تفهیم کنیم زیرا میدانیم که تا کنون چقدر مبتلا و مرگ داشته و از این پس نیز خواهیم داشت. بناست همه خانوادهها داغدار شوند.
ای عزیز گرانمایه و ای تاثیرگذار در عرصه اجتماعی، وقت آن است از اعتبار اجتماعی خود مایه گذاشته تا چهرهای تاریخی از همدردی و همآهنگی برای نجات مردم به یادگار بگذاریم و در آینده نزدیک حسرت امداد و داغ ندانمکاری را بر دوش نکشیم.
اکنون پس از همفکری به این نتیجه رسیدهایم که اگر گروههای مرجع و چهرههای شاخص اجتماعی در پویشی هماهنگ شرکت نموده و همصدا با جامعه پزشکی مردم را آگاه نمایند، میتوان از وزن این فاجعه کاست. پیشنهاد مشخص این است که آن سرور عزیز، توصیه نخبگان پزشکی را برای در خانه ماندن به صورت عملی به مردم نشان داده و طرفداران خود را ترغیب به این امر نمایند.
با این اقدام عملی که به عنوان «پویش مردمی مبارزه با کرونا» معروف خواهد شد امکان قطع زنجیره انتقال این ویروس به سادگی میسر است. ملتمسانه تقاضا دارد تمامی اعتبار، شهرت و امکانات خود را برای این پویش ملی به اشتراک بگذارید که آینده قضاوتگر و دادار شاهدی عادل است.
اعلام همراهی با این پویش از طریق پست الکترونیک info@isgp.ir و یا آدرس تلگرامی isgp_admin@ و همچنین شماره واتسآپ 09107599242 به منظور هماهنگی و اتخاذ روش مناسب مزید افتخار است.
دکتر عباس کامیابی
خودمراقبتی خانوادهها در مقابل آلودگی به ویروس کرونای کووید-۱۹ از طریق «نگاه داشتن مردم در خانه» برای پرهیز از تماس با جمعیت آلوده یا آلوده کردن جمعیت سالم
راهبرد: بهرهگیری از اعتبار اجتماعی گروههای مرجع و مشاهیر برای ترغیب جامعه هدف
سازماندهی: ایجاد کمپین نظاممند، غیردولتی و مجازی به منظور استفاده از روشهای جامعهشناختی و روانشناختی
- ایجاد هستهی مرکزی برای همفکری، هماهنگی و برنامهریزی از میان مراجع اجتماعی و مشاهیر مورد نظر و داوطلب
- دعوت از گروههای مرجع شامل: پزشکان، معلمین و همچنین مشاهیر شامل: هنرمندان، ورزشکاران، نویسندگان و ...
- تهیهی متون مورد نیاز با استفاده از نظرات عوامل فوق با هماهنگی جامعهشناسان و روانشناسان با محتوای موثر
- شناسایی کلیهی گروهها و رسانههای مجازی در تلگرام، اینستاگرام، واتساپ، پایگاههای اینترنتی برای ارسال محتوا
- تهیهی فیلمهای حداکثر یک دقیقهای، با دعوت به چالش و انتشار مستقیم و غیرمستقیم در گروهها و رسانههای مجازی
- جمعآوری محتوای تهیه شده و همچنین فیلمها و سایر موارد منتشر شده در یک بانک اطلاعاتی جهت استفاده و نشر
- پایش و ارزیابی کلیهی گروهها و بازخورد نظرات مردمی و تعیین گامها و روشهای بعدی برای بهرهوری و توسعهی بیشتر
- هستهی پویش مردمی متشکل از نمایندگان یا هماهنگکنندگان جامعهی هنری، جامعهی پزشکی، جامعهی ورزشی، جامعهی تحصیلی و سایر مشاهیر به انضمام برخی از نخبگان جامعه شناسی، روانشناسی و همچنین صاحبنظران علوم مرتبط با مدیریت بحران است. این هسته با آسیب شناسی وضعیت موجود، ضمن تامین محتوای صادقانه و واقعی برای گروههای مختلف تلاش میکند با الگوسازی موثر از مشاهیر فضایی از دلسوزی و همسازی عمومی را مهیا سازند. در هستهی پویش مردمی همچنین پیشنهادات گروهها و بازخوردهای مردمی تحلیل و اتخاذ تصمیم میشود.
- پزشکان با ارتباط مجازی یا تلفنی با بیماران خود، توصیههای لازم درمانی و تاکید بر ماندن در منزل را خواهند داشت.
- روش کار در مورد معلمین برقراری ارتباط تلفنی با یکایک دانشاموزان و حل مشکلات درسی و تاکید بر ماندن در منازل و ایفای نقش آنان به عنوان پلیس خانه برای رعایت اصول بهداشتی است.
- سایر گروهها بنا به اقتضائات حرفهای خود نسبت به تامین محتوا و مدیای موثر اقدام و در فضای مجازی نشر میدهند.
بیانیه پویش مردمی مبارزه با کرونا
فهرست اشخاص حقوقی و حقیقی پیوسته به پویش مردمی مبارزه با کرونا
لطفا توجه کنید که تا بهحال هیچ دارویی اختصاصی برای ویروس کرونا وجود ندارد. واکسن نیز هنوز تولید نشده است. بهترین راهکار موجود پیشگیری از ابتلا به بیماری و عدم توجه به شایعات است.
شایعه: یک دکتر ژاپنی گفته هر ۱۵ دقیقه آب بنوشید تا ویروس شسته شود!
این ادعا فاقد هرگونه اساس زیستشناختی است. البته مصرف مایعات کافی بهویژه در بیماران توصیه میشود و برای جلوگیری از کمآبی بدن مفید است، ولی کروناویروس و سایر عوامل بیماریزای تنفسی، از راه دستگاه تنفس وارد بدن میشوند و حتی نوشیدن مداوم آب نمیتواند از ورود آنها جلوگیری کند.
با تشکر از دکتر بابک عزیز افشاری