تدریجا بر تعداد کشورهایی که تمایل به استفاده از واکسن متفاوتی برای دوز دوم دارند، افزوده میشود. مثلا به تازگی در ایرلند کمیته مشاورتی ایمنیسازی ملی در حال بررسی ترکیب واکسن آسترازنکا با واکسنی دیگر و همچنین افزایش فاصله دوز به حداقل ۱۲ هفته میباشد. مطالعات متعددی نیز در سایر کشورها بر روی موضوع مشابه در جریان است.
دو هفته پیش مجله معتبر nature نتایج اثربخشی رژیم واکسیناسیون هترولوگ با استفاده واکسنهای مبتنی بر RNA و وکتور آدنوویروس نتایج یک مطالعه بر روی موشها را انتشار داد که حاکی از پاسخ ایمنی قویتر با ترکیب واکسن.ها بود و ایمنی سلولی بعد از ترکیب واکسنها با برتری سلولهای سیتوتوکسیک T و Th1+CD4 T بوده است.
کانادا
کانادا پیشنهاد ترکیب آسترازنکا برای دوز اول و فایزر برای دوز دوم را دارد. البته سوییچ کردن بین فایزر و مادرنا برای دوز اول و دوم هرکدام را نیز پیشنهاد مینماید.
چین
محققین چینی در دو ماه گذشته در حال امتحان کردن ترکیب واکسن CanSino و یک واکسن دیگر از کمپانی چونکینگ ژیفای در طی یک کارآزمایی بالینی بودند. این امر به دنبال اعتراف رئیس CDC چین به کم بودن اثربخشی واکسنهای چینی و استفاده از ترکیب تکنودوژیهای مختلف تولید واکسن برای جبران آن بود.
فنلاند
انستیتو سلامت فنلاند در ۱۴ آوریل گذشته، طی مطالعهای برای اولین فرد ۶۵ سالهای که دوز نخست را آسترازنکا دریافت نموده بود، جهت دوز دوم واکسن دیگری تزریق کرد، تا موضوع ترکیب واکسنها را بررسی نماید.
فرانسه
در ماه اوریل گذشته اداره مشاورت سلامت این کشور پیشنهاد داد که برای افراد زیر ۵۵ سال که آسترازنکا برای دوز اول دریافت نموده بودند، دومین دوز را از بین واکسنهای با تکنولوژی mRNA بدهند هرچند هنوز کارآزمایی بالینی را شروع نکردهاند.
نروژ
در ۲۳ آوریل کشور نروژ نیز پیشنهاد مشابه فرانسه را برای دریافتکنندگان دوز نخست آسترازنکا داشته تا دوز دوم از بین واکسنهای خانواده mRNA باشد.
روسیه
این کشور کارآزمایی بالینی ترکیب آسترازنکا با اسپوتنیک را که پیشتر از این آغاز نموده بود به توصیه کمیته اخلاق وزارت سلامت خود متوقف نمود تا دیتای مثبته بیشتر برای ادامه کار گردآوری نماید.
کره جنوبی
حدود دو هفته پیش این کشور اعلام نمود که کارآزمایی مشابه انگلستان برای ترکیب آسترازنکا و فایزر را بزودی راه اندازی مینماید.
اسپانیا
وزیر بهداشت اسپانیا حدود دو هفته پیش اعلام کرد که به افراد زیر ۶۰ سال که آسترازنکا برای دوز نخست دریافت داشتند اجازه میدهد که برای دوز دوم از بین آسترازنکا و فایزر یکی را انتخاب کنند. این تصمیم بر اساس یک مطالعه اولیه توسط انستیتو سلامت این کشور بود که نتایج ان حاکی از اثربخشی و safety بیشتر این روش میباشد.
سوئد
آژانس سلامت سوئد در تاریخ ۲۰ آوریل اعلام نمود که افراد زیر ۶۵ سال که یک دوز آسترازنکا دریافت داشتند برای دوز دوم واکسن دیگری دریافت خواهند داشت.
انگلستان
انگلستان اولین کشوری بود که مطالعه mix and match را اغاز نمود و ضمنا در ماه ژانویه ۲۰۲۱ اجازه داد در موارد نادر همانند عدم دسترسی به واکسن دوز اول، در دوز دوم واکسن دیگری استفاده شود.
اولین نتایج مطالعه mix & match که توسط دانشگاه آکسفورد انجام میشود، حاکی از جابجایی آسترازنکا و فایزر برای دوز اول و دوم با عوارض پس از تزریق کمتری به نسبت هر دو دوز از یک واکسن همراه بوده است.
در همین راستا کمپانی Novavax نیز اعلام نمود که از ماه جاری ژوئن به این مطالعه انگلیسی خواهد پیوست، اما بصورت استفاده از یک دوز اضافی پس از دو دوز جهت بوستر.
آمریکا
در ژانویه امسال CDC آمریکا اعلام نمود که به پروژه بررسی ترکیب واکسنهای مادرنا و فایزر با فاصله ۲۸ روز بین دو دوز اجازه فعالیت خواهد داد، هرچند در حال حاضر در شرایط استثنایی این اجازه موجود است.
نتیجه میگیریم که نظریه ترکیب واکسنها حتی با دو تکنولوژی متفاوت بطور جدی توسط کشورهای پیشرفته بعنوان یک احتمال برای افزایش اثربخشی واکسیناسیون و کاهش عوارض در حال پیگیری است. آیا وقت آن رسیده که کشور ما نیز طرحی مشابه توسط نهادهای مسول آغاز گردد و این امر در مطالعات واکسنهای داخلی نیز به ترتیبی لحاظ شود.
دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
منابع:
-nature.com/articles/s41467
-clinicaltrialsarena.com
-breakingnews.ie